Instalace a údržba klimatizace

Podle legislativy je nutné, aby instalaci klimatizace prováděl certifikovaný odborník. Montáž zahrnuje nejen odborné vyměření ale také výrazné stavební zásahy do budovy. 

Jak probíhá montáž klimatizace?

Montáž klimatizačních jednotek zahrnuje vypracování projektu kde a jak bude klimatizace umístěna. Vnitřní jednotka se připevní na stěnu cca 10 cm od stropu, aby jednotka mohla nasávat vzduch. Poté se vyměří a vyvrtá přístup pro elektrický kabel a propojovací potrubí s venkovní jednotkou, ve kterém vede chladivo i odvod kondenzátu. Potrubí, kabel i odvod kondenzátu lze vést v liště nebo přímo ve stěně. Kondenzát je ideální odvádět samospádem. Tam, kde není možné řešit samospádem se používají čerpadla na odvod kondenzátu. Venkovní jednotku lze umístit na střechu či fasádu domu, případně i na podstavec dál od domu. Venkovní a vnitřní jednotka či jednotky se vzájemně propojí, provede se tlaková zkouška, vakuování celého systému, případně se doplní chladivo a teprve poté je možné systém spustit. 

Montáž klimatizace vyžaduje odborníka. 

Instalace klimatizace je služba placená zvlášť. Nejjednodušším řešením je objednat montáž a instalaci klimatizace přímo od firmy, od které si klimatizaci pořizujete.  My pro vás tuto službu poskytujeme také. U instalace zajištěné odborníkem můžete mít jistotu, že je klimatizace naistalována správně a hlavně bezpečně.  Rádi vám vše předvedeme, vysvětlíme i zaučíme jak klimatizaci používat. 

Proč je čištění a pravidelná údržba důležitá?

Přejeme si, aby vám naše klimatizace sloužila co nejdelší dobu. Proto pro vás poskytujeme nejen instalaci, ale také servis a pravidelnou údržbu v podobě čištění vnitřních a venkovních jednotek, kontroly správné funkčnosti kompresoru, ventilátoru, těsnosti systému, množství chladiva i elektrického připojení. Znečištěné nebo špatně fungující klimatizační jednotky ovlivňují jejich výkon a celkovou životnost klimatizace.

Stejně jako je důležité čistit klimatizaci v autě, je velmi důležité čistit i klimatizaci ve vašem domě. Pravidelné čištění se provádí proto, aby klimatizace správně a efektivně fungovala a nezvyšovala náklady na svůj provoz. Správně čištěná jednotka v sobě nedrží bakterie a další mikroorganismy, které způsobují nezdravé prostředí, což je jeden z hlavních faktorů prevence onemocnění. Filtry, které vás ochrání před bakteriemi a částečkami prachu, a které klimatizace obsahují, nemohou bez údržby správně fungovat. Zanesené části klimatizace se více opotřebovávají a dochází tak ke zhoršování funkčnosti celé jednotky.

 

 

Proto vám vřele doporučujeme, abyste čištění klimatizace nepodceňovali. Při běžném provozu je potřeba zajistit odborné čištění minimálně jednou do roka.

Čištění klimatizace má rozhodně svůj význam a je hlavně v zájmu vašeho zdraví a bezpečí. Při čištění kontrolujeme vnější i vnitřní jednotky a propojovací potrubí, ve kterém vede chladivo. U venkovní jednotky odstraňujeme kromě prachu hrubé nečistoty jako například listí a větve. U vnitřních klimatizací důkladně čistíme filtry, odstraňujeme nečistoty z výparníku a desinfikujeme všechna místa, na kterých mohou vznikat plísně a škodlivé mikroorganismy. Naši technici kontrolují i správných chod klimatizace ve všech stupních a zde někde neuniká chladivo.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz