Jak si vybrat klimatizaci?

V tomto článku se dočtete:

  • Proč si pořídit klimatizaci?
  • Co jsou to split klimatizace?
  • Rozdíl mezi single split a multisplit klimatizací
  • Rozdělení klimatizací
  • Jaký výkon má klimatizace mít?
  • Jak můžeme ovlivnit životnost klimatizace?
  • Můžeme klimatizace využít i v zimě?
  • Můžeme z klimatizace nastydnout?

 

Klimatizace je jedním z účinných prostředků, jak vytvořit u vás doma či v kanceláři příjemnou a komfortní atmosféru v parném létě. Ve velkém horku se nedá pořádně pracovat, spát, relaxovat ani přemýšlet. V tomto článku naleznete odpověď na to, čím byste se měli při výběru klimatizace řídit.

Protože výběr klimatizace nemusí být jednoduchá záležitost, každou objednávku řeší me individuálně přímo s klientem a upravujeme mu ji na míru.

 

Proč si klimatizaci pořídit?

Člověk se nejlépe cítí v místnosti, ve které je teplota přibližně 21 - 24 stupňů Celsia. Díky klimatizaci si vytvoříte příjemné prostředí, ve kterém budete rádi trávit svůj volný či pracovní čas. Kupříkladu teplota v kanceláři přímo ovlivňuje výsledky práce. Správně vychlazená místnost vám pomůže zůstat produktivní za jakéhokoliv počasí a venkovní teploty.

Moderní klimatizace již dávno neslouží pouze pro chlazení místnosti, ale také fungují jako tepelná čerpadla. Díky této funkci můžete klimatizaci využívat po celý rok.

 

Co jsou to „split“ klimatizace?

Splitové klimatizace jsou dražší, ale účinnější. Mají mnoho chytrých funkcí, snadné ovládání např. pomocí mobilní aplikace a v zimě dokáží místnost naopak vytopit. 

Split klimatizace se vyznačují tím, že rozdělují se na 2 části – vnitřní a venkovní jednotky. Vnitřní jednotka je umístěna ve vnitřních prostorách, které chcete ochladit a na místo podle typu klimatizace. Venkovní jednotka se instaluje na střechu nebo na fasádu budovy. Jednotky tedy nejsou mobilní a musí je instalovat certifikované společnosti.

Splitové klimatizace jsou v současné době nejprodávanějším typem a nabízejí mnoho užitečných funkcí.

Single split nebo multisplit?

Klimatizace single split se skládá z 1 vnitřní a 1 venkovní jednotky. Tímto typem klimatizace lze tedy chladit pouze 1 místnost.

Multisplitové klimatizace umožňují připojení více vnitřních jednotek na jednu vnější jednotku. 

 

                                                                             

 

Rozdělení klimatizací

  1. Nástěnné klimatizace - umísťují se do vyšších částí částí svislé zdi. Proč jsou nástěnné klimatizace nejprodávanější se dočtete v našem článku.
  2. Stropní či kazetové klimatizace - instalují se pod strop a zpravidla se zasazují do stropních podhledů.
  3. Parapetní a podstropní klimatizace - ideální do prostor, kde je málo místa nebo kde nelze instalovat nástěnné jednotky. Lze je instalovat horizontálně i vertikálně - pod strop nebo parapety.

 

Jaký výkon má mít klimatizace?

Výkon klimatizace je jedním z nejdůležitější parametrů při výběru klimatizace. Je důležité, aby výkon klimatizace odpovídal velikosti prostoru či místnosti, který chcete vychladit nebo vytopit. Jak jednoduše zjistíte, jaký výkon je pro vás ten ideální? Čím větší místnost, kterou chcete vytopit či vychladit, je tím větší by měl být výkon klimatizace. Nejčastější je výkon 2,5 kW, což je ideální pro rozměry do 70 m3.

Více informací o výkonu klimatizace se dočtete v tomto článku.

 

 

Jak můžeme ovlivnit životnost klimatizace?

Nejvíce životnost klimatizace ovlivní 3 základní faktory:

1. Nákup klimatizace u specializovaného obchodníka

2. Odborná instalace – vydrží až 15 let

3. Pravidelná údržba zajištěná profesionálem

 

Proč se instalace provádí za pomoci profesionálů a proč je pravidelná údržba tak důležitá? To se dozvíte v tomto článku.

 

 

Můžeme klimatizaci využít i v zimě?

Klimatizaci využijete i přes zimu! Téměř všechny moderní klimatizace jsou v dnešní době vybavené tepelným čerpadlem. Tepelné čerpadlo dělá z klimatizace topné těleso. Můžete díky němu efektivně a úsporně topit, protože využívá principu nízkopotenciálního tepla z vnějšího prostředí. Úspora elektrické energie při topení klimatizací je o 2/3 až 3/4 větší oproti ohřívači.

 

Můžeme z klimatizace nastydnout? Při správném používání ne...

Pokud se klimatizace správně používá a pravidelně se udržuje, nemusíte se bát, že by vás jakýmkoli způsobem ohrožovaly. Říká se, že klimatizace jsou nezdravé, protože z nich můžeme lehce nastydnout. Toto tvrzení je pravdivé pouze v případě, že klimatizaci používáme nesprávně! 

Klimatizace je nejlepší používat konzistentně. To znamená, že je pro klimatizaci i vaše zdraví daleko lepší nechat jednotku zapnutou po celé odpoledne, aby konzistentně vyrovnávala teplotu, kterou jste si v místnosti nastavili, než klimatizaci zapínat pouze na půl hodiny a to na plný výkon, aby se z vašeho obývacího pokoje rychle stal mrazák.

Jaké jsou nejčastější chyby při používání klimatizace a jak se jim vyvarovat? Zjistěte více v našem článku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz