Nejčastější chyby při používání klimatizace

Příliš vychlazená místnost

Teplotní rozdíl chlazené místnosti a venkovního prostředí by měl být maximálně 5-7 stupňů. Ideální pokojová teplota se pohybuje okolo 21 stupňů. V letních měsících se ale může venkovní teplota vyšplhat na více než 35 stupňů Celsia. Klimatizace by tedy měla být nastavena minimálně na 28 stupňů. Pokud je klimatizace nastavena na méně stupňů, organismus může utrpět šok v důsledků příliš vysokého teplotního rozdílu. Na tyto změny jsou nejcitlivější děti a starší lidé, ale před teplotním šokem byste měli chránit všechny členy domácnosti. 

Příliš vychlazená místnost může být způsobena také špatným výběrem klimatizaci s příliš vysokým výkonem. Jak si správně vybrat klimatizaci vám poradíme v tomto článku.

 

 

 

Vyvarujte se náhlých změn teplot

Rychlé a časté teplotní změny mohou způsobovat zdravotní komplikace, toto platí zejména v letních měsících. Pokud se tedy přesouváte z vychlazené místnosti do horkých ulic, měli byste krátkou chvíli strávit např. v neklimatizované chodbě a dodržovat pitný režim. Předejdete tak teplotnímu šoku, kterému by mohlo vaše tělo jinak utrpět.

 

Klimatizace a vlhkost vzduchu

Moderní klimatizace mají mnoho funkcí a jednou z nich je odvlhčení nebo naopak zvlhčení vzduchu. V klimatizovaných místnostech člověk nemá takovou žízeň jako při pohybu na slunci, proto je velmi důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Ideální vlhkost vzduchu v místnosti by se měla pohybovat mezi 40 a 50 procenty. Vyšší i nižší hodnoty jsou považovány za rizikové.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz